Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Rycerska

Zupa Rycerska

Autor:

Przepisów i artykułów: 775 Ocena: 7837

Dodano:

Odsłon: 2528

Bardzo lubię robić takie zupy, bo mam danie jednogarnkowe, bez potrzeby robienia drugiego dania. Mięso kurczaka z warzywami w sosie z dodatkiem kurkumy, która ze względu na właściwości nadaje potrawą barwę żółtą oraz intensywny smak.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ fileta z kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • Papryka czerwona
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • Wywar rosołowy lub kostka rosołowa
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa Rycerska

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy
    2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju

  2. 3. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem

  3. 4. Gdy ziemniaki są już prawie dobre wlewamy wywar, dodajemy mięso oraz pieczarki z papryka
    5. Wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy kurkumę

  4. 6. Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w nie wielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy

  5. 7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 kwietnia Nawet już nie pytam, kto tą nazwę wymyślił ;p
Ja bym sobie dodał trochę ostrej papryczki ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń