Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i rozgrzewająca zupa serowa z klopsikami to fantastyczna propozycja na chłodne dni. Z powodzeniem zastąpi cały, treściwy posiłek. Wbrew pozorom niewiele z nią roboty, a same przygotowania zajmują zaledwie kilkanaście minut.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Zacznij od przygotowania klopsików. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Wyrób masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Uformuj niewielkie klopsy. Usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem z dwóch stron. Odłóż na bok. Zetrzyj ser na tarce.
Cebulę posiekać drobno. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę wraz z boczkiem w garnku na odrobinie tłuszczu. Wlej gorący bulion. Zagotuj.
Dodaj ser, podgrzewaj na małej mocy palnika zup i mieszaj od czasu do czasu. Konsystencja zupy powinna zrobić się gładka i jednolita. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką w proszku i czosnkiem granulowanym.
Dodaj pulpety i grzej jeszcze zupę przez 5 minut. Po podaniu udekoruj talerze grzankami.