Do góry

Zupy Przepis na:

zupa serowo - porowa z pulpecikami

zupa serowo - porowa z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 11736

Pyszna, sycąca i szybka :)

Składniki

  • pulpeciki: 0,5 kg mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe jak i drobiowe)
  • 1 jajo, 2 ząbki czosnku zmiażdżonego (opcjonalnie)
  • 0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
  • 1 mała cebula, sól, pieprz mielony
  • dodatkowo: 2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
  • 3 serki topione śmietankowe po 100 g (razem 300 gramów, mogą być również smakowe)
  • 2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
  • sól, biały lub czarny mielony pieprz
  • 2 liście laurowe, około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła lub oleju do zblanszowania porów
  • dodatkowo do podania: grzanki, makaron, ryż lub ziemniaki
  • siekana natka pietruszki lub koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie uformować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
    Mięso wrzucić do gotującego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować mieszając delikatnie (można zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymać na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucić włoszczyznę, zagotować.

    W tym czasie na maśle lub oleju krótko przesmażyć posiekane w paseczki pory, wrzucić do zupy, gotować około 5 minut.

    Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione, podgrzewać na małym ogniu do ich całkowitego rozpuszczenia, doprawić finalnie.

    Podawać z grzaneczkami, makaronem, ziemniakami lub ryżem i siekaną zieleniną.
    Uwaga: Jeśli podajemy z ziemniakami wrzucamy je pokrojone w kostkę razem z włoszczyzną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 sierpnia 2018 W ub. roku "zabrałam" przepis - zupa smakowała wybornie, dziś jest to ulubione danie mojej 14 miesięcznej wnuczki, podaję z ryżem , makaronem, (drobnym, ryżowym) kaszą jaglaną, ziemniaczkami. Polecam wszystkim tę zupę, a szczególnie dla maluchów. :):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 10 maja 2017 Ależ pyszności. Piszę się na talerzyk <3

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń