Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa tajska

Zupa tajska

Autor:

Przepisów i artykułów: 832 Ocena: 16521

Dodano:

Odsłon: 3216

Zupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska, która po prostu jest zupą doskonałą. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak.

Składniki

  • rosół drobiowy 1,5 l
  • mleko kokosowe 400 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • kłącze imbiru 5 cm
  • liście kafiru 10 sztuk
  • kolendra kilka gałązek
  • suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki
  • cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa tajska

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir.
    Smaż przez 5 minut.
    Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry.
    Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans.
    Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka.
    Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
    Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie.
    Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym.
    Do talerzy włóż podsmażone mięso, plasterki limonki, zalej gorącą zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 sierpnia 2020 Moje smaki. Sister, Ty wiesz, jak człowiekowi dogodzić, pycha :)
Od jutra już jednak delikatne jedzonko, bo moje dziewczyny do domu wracają :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń