Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa zupa toskańska z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i jarmużem to wspaniałe danie pełne smaków i różnych konsystencji. Jest też niezwykle sycąca, a jej przygotowanie zajmie ci mniej niż 15 minut. W smaku jest niezwykle bogata – lekko słony smak kiełbasy i boczku łączy się z kremowością śmietanki, umami bulionu i ostrością czosnku i papryczek.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416016
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2748
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416016
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2748
Składniki
Boczek porwij na małe kawałki i podsmaż w garnku na wysokim ogniu przez 5 minut.
Dodaj pokrojoną kiełbasę i pozwól mięso ładnie się zrumienić. Mieszaj od czasu do czasu, odlewając nadmiar tłuszczu. Zostaw jednak kilka łyżek dla lepszego smaku.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj do mięsa i smaż całość przez kolejne 2-3 minuty.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Wlej bulion i wodę, a następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawy.
Zwiększ ogień do wysokiego i doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.
Dodaj śmietanę i drobno porwany jarmuż. Gotuj wszystko przez kolejne 5 minut lub do momentu zwiędnięcia liści.
Zupę toskańską dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło, udekorowaną plasterkami dodatkowego boczku i czerwonymi papryczkami.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.