Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam truskawki przygotowałam zupę truskawkową z pierogami z truskawek. Wyszło mega truskawkowo.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 883
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3783
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 883
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3783
Składniki
Zupa truskawkowa: Wodę zagotuj. Do gorącej wody włóż umyte wcześniej i pozbawione szypułek truskawki. Gotuj, aż owoce zaczną się rozgotowywać. Wtedy dodaj cukier. Następnie wsyp do wywaru mąkę ziemniaczaną, by zagęścić zupę. Jako ostatnią dodaj jogurt.
Pierogi z truskawkami: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć truskawki , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie: Umyć truskawki, pokroić na mniejsze kawałki wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, miód do smaku. wymieszać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Zupę podajemy z pierogami z truskawek, z jogurtem naturalnym, miętą.