Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam truskawki przygotowałam zupę truskawkową z pierogami z truskawek. Wyszło mega truskawkowo.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2180
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2180
Składniki
Zupa truskawkowa: Wodę zagotuj. Do gorącej wody włóż umyte wcześniej i pozbawione szypułek truskawki. Gotuj, aż owoce zaczną się rozgotowywać. Wtedy dodaj cukier. Następnie wsyp do wywaru mąkę ziemniaczaną, by zagęścić zupę. Jako ostatnią dodaj jogurt.
Pierogi z truskawkami: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć truskawki , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie: Umyć truskawki, pokroić na mniejsze kawałki wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, miód do smaku. wymieszać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Zupę podajemy z pierogami z truskawek, z jogurtem naturalnym, miętą.