Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam truskawki przygotowałam zupę truskawkową z pierogami z truskawek. Wyszło mega truskawkowo.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 758
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1051
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 238
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2784
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 758
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1051
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 238
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2784
Składniki
Zupa truskawkowa: Wodę zagotuj. Do gorącej wody włóż umyte wcześniej i pozbawione szypułek truskawki. Gotuj, aż owoce zaczną się rozgotowywać. Wtedy dodaj cukier. Następnie wsyp do wywaru mąkę ziemniaczaną, by zagęścić zupę. Jako ostatnią dodaj jogurt.
Pierogi z truskawkami: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć truskawki , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie: Umyć truskawki, pokroić na mniejsze kawałki wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, miód do smaku. wymieszać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Zupę podajemy z pierogami z truskawek, z jogurtem naturalnym, miętą.