Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna z jarmużem

Zupa warzywna z jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14242

Dodano:

Odsłon: 495

Garść witaminy na jesień.

Składniki

  • baza na zupę u mnie 0,5 kg żeberek wieprzowych to na 4 porcje
  • Ziemniaki 4 szt
  • Marchew
  • Cebula
  • użyłam suszonej pietruszki i selera po łyzce
  • cukinia lub inny kabaczek
  • sos pomidorowy lub pomidorowo dyniowy 200ml
  • pęczak 4 łyżki
  • jarmuż 2- 3 garście po obraniu
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • sól i pieprz
  • woda 1,5 l
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa warzywna z jarmużem

Przygotowanie

  1. Żeberka wstawiłam do wody i zagotowałam z liściem i zielem angielskim. W sumie zupa będzie gotować się godzinę.
    W między czasie umyłam i pokroiłam warzywa. Ziemniaki młode w mundurkach, cebulę w kosteczkę, marchew i kabaczka w paseczki. Jarmuż oberwałam i wyrzuciłam grube łodyżki.
    Po pół godzinie gotowania dodałam warzywa plus suszoną pietruszkę i selera i jeszcze kasza pęczak.

    Po w sumie godzinie gotowania dodałam sos pomidorowo dyniowy- można dodać kawałek pokrojonej dyni z twardymi warzywami.
    Dodałam jarmuż, pogotowałam trzy minuty i wyłączyłam ogień.

    Przed podaniem doprawiłam solą i pieprzem, przyprawy będą bardziej wyczuwalne.

  2. Jarmuż w towarzystwie w sumie słodkich warzyw sam nabiera ich charakteru. Kasza zagęszcza zupę i nie trzeba nic więcej robić.

    Żeberka najczęściej obieram i dodaję jako wkładkę lub zjadam na kanapkach.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń