Zupa warzywna z jarmużem
Składniki
- baza na zupę u mnie 0,5 kg żeberek wieprzowych to na 4 porcje
- Ziemniaki 4 szt
- Marchew
- Cebula
- użyłam suszonej pietruszki i selera po łyzce
- cukinia lub inny kabaczek
- sos pomidorowy lub pomidorowo dyniowy 200ml
- pęczak 4 łyżki
- jarmuż 2- 3 garście po obraniu
- Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- ziele angielskie i liść laurowy
- sól i pieprz
- woda 1,5 l
Składniki
- baza na zupę u mnie 0,5 kg żeberek wieprzowych to na 4 porcje
- Ziemniaki 4 szt
- Marchew
- Cebula
- użyłam suszonej pietruszki i selera po łyzce
- cukinia lub inny kabaczek
- sos pomidorowy lub pomidorowo dyniowy 200ml
- pęczak 4 łyżki
- jarmuż 2- 3 garście po obraniu
- Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- ziele angielskie i liść laurowy
- sól i pieprz
- woda 1,5 l

Etapy przygotowania
Żeberka wstawiłam do wody i zagotowałam z liściem i zielem angielskim. W sumie zupa będzie gotować się godzinę. W między czasie umyłam i pokroiłam warzywa. Ziemniaki młode w mundurkach, cebulę w kosteczkę, marchew i kabaczka w paseczki. Jarmuż oberwałam i wyrzuciłam grube łodyżki. Po pół godzinie gotowania dodałam warzywa plus suszoną pietruszkę i selera i jeszcze kasza pęczak. Po w sumie godzinie gotowania dodałam sos pomidorowo dyniowy- można dodać kawałek pokrojonej dyni z twardymi warzywami. Dodałam jarmuż, pogotowałam trzy minuty i wyłączyłam ogień. Przed podaniem doprawiłam solą i pieprzem, przyprawy będą bardziej wyczuwalne.

Jarmuż w towarzystwie w sumie słodkich warzyw sam nabiera ich charakteru. Kasza zagęszcza zupę i nie trzeba nic więcej robić. Żeberka najczęściej obieram i dodaję jako wkładkę lub zjadam na kanapkach. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (21)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 996


Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 232

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2155
Ostatnio komentowane przepisy
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 996


Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 232

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2155



Składniki
- baza na zupę u mnie 0,5 kg żeberek wieprzowych to na 4 porcje
- Ziemniaki 4 szt
- Marchew
- Cebula
- użyłam suszonej pietruszki i selera po łyzce
- cukinia lub inny kabaczek
- sos pomidorowy lub pomidorowo dyniowy 200ml
- pęczak 4 łyżki
- jarmuż 2- 3 garście po obraniu
- Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- ziele angielskie i liść laurowy
- sól i pieprz
- woda 1,5 l
Żeberka wstawiłam do wody i zagotowałam z liściem i zielem angielskim. W sumie zupa będzie gotować się godzinę. W między czasie umyłam i pokroiłam warzywa. Ziemniaki młode w mundurkach, cebulę w kosteczkę, marchew i kabaczka w paseczki. Jarmuż oberwałam i wyrzuciłam grube łodyżki. Po pół godzinie gotowania dodałam warzywa plus suszoną pietruszkę i selera i jeszcze kasza pęczak. Po w sumie godzinie gotowania dodałam sos pomidorowo dyniowy- można dodać kawałek pokrojonej dyni z twardymi warzywami. Dodałam jarmuż, pogotowałam trzy minuty i wyłączyłam ogień. Przed podaniem doprawiłam solą i pieprzem, przyprawy będą bardziej wyczuwalne.
Jarmuż w towarzystwie w sumie słodkich warzyw sam nabiera ich charakteru. Kasza zagęszcza zupę i nie trzeba nic więcej robić. Żeberka najczęściej obieram i dodaję jako wkładkę lub zjadam na kanapkach. Smacznego :)