Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18162
Dodano: 12.01.2021
Odsłon: 205
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce.
Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku.
Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru.
Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek.
Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 3 dni temuZgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 3 dni temuZgłoś do usunięcia
Podoba mi się przepis na taką kwaskową brukselkową :) Pycha! <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz