Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19924
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6963
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243786
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19924
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6963
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243786
Składniki
Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce. Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku. Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem. Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru. Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek. Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.