Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal.
Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 250 ml soku z kiszonej kapusty
- 250 g brukselki
- 300 g ziemniaków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 250 ml soku z kiszonej kapusty
- 250 g brukselki
- 300 g ziemniaków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu

Etapy przygotowania
Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce. Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku. Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem. Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru. Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek. Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4026

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 949

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 355
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4026

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 949

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 355



Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 250 ml soku z kiszonej kapusty
- 250 g brukselki
- 300 g ziemniaków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce. Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku. Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem. Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru. Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek. Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.