Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty

Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18162

Dodano:

Odsłon: 205

Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal.

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 250 ml soku z kiszonej kapusty
  • 250 g brukselki
  • 300 g ziemniaków
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce.
    Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku.
    Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem.
    Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru.
    Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek.
    Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń