Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z buraczków ćwikłowych.

Zupa z buraczków ćwikłowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18929

Dodano:

Odsłon: 148

Bardzo smaczna zupa z buraczków ćwikłowych ugotowana na ćwiartkach kurczaka.

Składniki

  • burak ćwikłowy 3 średnie szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • 1 mały kawałek pora
  • ziemniaki 2 duże
  • ćwiartki kurczaka 2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • listki laurowe 3 listki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Lubczyk
  • śmietana 30% 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte buraczki gotujemy w całości, studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. W garnczku w 2 litrach osolonej wody, listkami laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną, porem, lubczykiem gotujemy ćwiartki z kurczaka.

  2. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte buraczki. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. Ugotowane do miękkości ćwiartki kurczaka wyjmujemy,obieramy z mięska i mięsko wkładamy z powrotem do garnczka z zupą. Zupę zabielamy śmietaną, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia kończymy gotowanie.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń