Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza w chłodne dni, kiedy potrzebujesz ekspresowej rozgrzewki w pysznym stylu.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
W garnku, w którym będzie gotowała się zupa rozgrzej oliwę lub masło i przesmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przesmażaj ok. 3 minuty, mieszając. Wsyp soczewicę, dodaj cieciorkę, a po chwili duszenia dosyp przyprawy – kmin rzymski, kurkumę i imbir. Zalej zawartość garnka wodą, przykryj pokrywą i gotuj zupę na średnim ogniu ok. 30 minut.
Na koniec dopraw wywar solą, czarnym pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Wlej chochelkę gorącej zupy do miseczki lub szklanki, wymieszaj ze śmietaną lub mleczkiem kokosowym i wlej do zupy. Wymieszaj, zagotuj i gotowe.
Zupę z cieciorki podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz posypać drobno posiekaną zieleniną.