Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z fasolki szparagowej, to jedna z moich ulubionych zup. Najlepiej smakuje ze świeżej fasolki. Czyli właśnie teraz, latem. Zupę zrobiłam na wywarze drobiowym i zaciągnęłam śmietaną z odrobiną mąki. Mąkę można pominąć. Wystarczy zabielić zupę samą śmietaną.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 325
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8827
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 325
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8827
Składniki
Mięso opłukać, zalać wodą. Dodać liście laurowe ziele angielskie, lubczyk i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, około godzinę. W międzyczasie ściągnąć szumowiny i dodać pełną łyżeczkę soli. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z gotującego się wywaru wyłowić mięso i resztę składników. Można przecedzić przez sitko. Do czystego wywaru dodać utarte warzywa, por i fasolkę.
Gotować 5-10 minut i dodać ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut do miękkości warzyw. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do zupy. Można to zrobić przez sitko, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.