Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem koreańskiej, pikantnej pasty Gochujang. Rozgrzewająca i bardzo wyrazista w smaku. Dzięki dodatkowi tofu i piersi z kaczki zupa jest bardzo konkretna.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34088
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 501
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2863
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34088
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 501
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2863
Składniki
Zaczniemy od dodatków. Najlepiej zamarynować je już dzień wcześniej. Przygotowujemy marynatę - mieszamy gochujang, sos sojowy i syrop z agawy. Piersi z kaczki nacinamy (nacinamy tłuszcz, aby nie uszkodzić mięsa). Tofu delikatnie dociskamy pomiędzy ręcznikami papierowymi, po osuszeniu kroimy w kostkę. Marynatą nacieramy piersi z kaczki, zalewamy tofu. Zostawiamy w lodówce do zamarynowania na całą noc.
Bulion mieszamy z pomidorami, dodajemy liście limonki, zgniecioną trawę cytrynową i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pieczarki pokrojone w plasterki, poszatkowaną pekińską i kukurydzę. Doprawiamy pastą gochujang. Zupę gotujemy, aż warzywa będą lekko miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy tylko trochę do dekoracji). W międzyczasie przygotowujemy wybrany makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wracamy do dodatków. Pierś z kaczki układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy około 10 minut, aż skórka się zarumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Teraz obracamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w plasterki. Tofu smażymy na oleju sezamowym, aż do zarumienienia.
Do misek nakładamy porcje makaronu, zalewamy zupą, na to układamy tofu, pierś z kaczki i posypujemy świeżą kolendrą.