Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapusty pekińskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 51292

Dodano:

Odsłon: 2070

Zupa powstała po "zawieszeniu" się w sklepie...co by tu :P Nie wiemy czy tylko u nas pojawia się taka "magnezja"... w każdym bądź razie, przede wszystkim spodobał się nam makaron ryżowy, świderki. Fajny, delikatny w smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru.

Składniki

  • 300-400 g szpondra wołowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 suszony kapelusz podgrzybka
  • 2 liście kaffiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 pietruszka
  • 1 duża marchew
  • 1 mały seler
  • 100 g pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 70 g makaronu ryżowego (świderki)
  • mielona kozieradka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z kapusty pekińskiej

Przygotowanie

  1. Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego podgrzybka, liście kaffiru, ziele angielskie, liść laurowy, opaloną pietruszkę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka.
    Mięso ze szpondra kroimy na kawałki.

    Marchew i seler kroimy w julenkę, pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente.

    Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu.

    Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń