Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z klopsami i łazankami.

Zupa z klopsami i łazankami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1631 Ocena: 23773

Dodano:

Odsłon: 718

Smaczna i pożywna zupa, polecam :)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 30 dag
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki stołowe
  • seler naciowy 2 łodyżki
  • por 5 cm
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa
  • sok z kiszonej kapusty 100 ml
  • makaron łazanki 1 szklanka
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4 szt
  • sól do smaku
  • śmietana 30% 2 stołowe łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • suszony lubczyk 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • bułka tarta 1 łyżka stołowa
  • majeranek 1 mała łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z klopsami i łazankami.

Przygotowanie

  1. klopsy:

    Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek, majeranek, bułkę tartą, pieprz, sól. Wyrabiamy mięso z przyprawami. Z wyrobionego mięsa formujemy klopsy.

  2. W 1,5 litra wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, suszonej włoszczyzny, selera, pora, liści laurowych, ziela angielskiego, gotujemy klopsy (około 10-15 minut).

  3. Ugotowane klopsy wyjmujemy.

  4. Do wywaru zupy dodajemy suszony lubczyk, makaron łazanki i gotujemy do jego miękkości.

  5. Gdy makaron będzie miękki dodajemy ponownie klopsy do garnka.

  6. zakwaszamy sokiem z kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut, zabielamy śmietaną i kończymy gotowanie.

  7. Gotową zupę nalewamy do talerza i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 maja 2017 O! Ja! Pycha <3 Kocham takie zupy <3 Spiracę ją niebawem :P Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń