Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowalijki, czas start! No i w końcu pojawiły się i one. Cały rok na nie czekamy, by przygotować pyszne, lekkie dania. Ta zupa przywraca wspomnienia, smaki sprzed lat. Tę piękną wiosnę, na którą czekało się przez mroźną, zasypaną śniegiem zimę. Piękną zieleninę, kolorującą czarno-biały świat. Pierwsze wiosenne deszcze i ten zapach tuż po. Dobra! Czas na przepis, więc łapcie i korzystajcie! Kolejne nowalijki dopiero za rok.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 222
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 800
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 933
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 138
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2830
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 222
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 800
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 933
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 138
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2830
Składniki
Marchewki kroimy w talarki. Ziemniaki w dużą kostkę. Pietruszkę i seler obieramy. Natkę siekamy. Ze strąków groszku wyciągamy ziarna. Wszystko zalewamy zimną wodą (tak około 1,5 litra), dodajemy ziele angielskie , gałązkę lubczyku, listek laurowy, płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gotujemy przez kwadrans. W tym czasie pomidory sparzamy, kroimy na 16tki (usuwamy stwardniałą część). Kapustę grubo szatkujemy. Po 15 minutach usuwamy pietruszkę, seler i lubczyk. Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy chochlę wywaru z zupy, dokładnie rozrabiamy, dodajemy do całości, mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.