Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50052

Dodano:

Odsłon: 618

Nowalijki, czas start! No i w końcu pojawiły się i one. Cały rok na nie czekamy, by przygotować pyszne, lekkie dania. Ta zupa przywraca wspomnienia, smaki sprzed lat. Tę piękną wiosnę, na którą czekało się przez mroźną, zasypaną śniegiem zimę. Piękną zieleninę, kolorującą czarno-biały świat. Pierwsze wiosenne deszcze i ten zapach tuż po. Dobra! Czas na przepis, więc łapcie i korzystajcie! Kolejne nowalijki dopiero za rok.

Składniki

  • 1/3 młodej kapusty
  • 2 pomidory
  • 1/2 kg groszku w strąkach
  • 5 młodych ziemniaków
  • 3 młode marchewki
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka drobnego makaronu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z młodej kapusty

Przygotowanie

  1. Marchewki kroimy w talarki.
    Ziemniaki w dużą kostkę.
    Pietruszkę i seler obieramy.
    Natkę siekamy.
    Ze strąków groszku wyciągamy ziarna.
    Wszystko zalewamy zimną wodą (tak około 1,5 litra), dodajemy ziele angielskie , gałązkę lubczyku, listek laurowy, płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gotujemy przez kwadrans.
    W tym czasie pomidory sparzamy, kroimy na 16tki (usuwamy stwardniałą część).
    Kapustę grubo szatkujemy.
    Po 15 minutach usuwamy pietruszkę, seler i lubczyk.
    Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości.
    Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy chochlę wywaru z zupy, dokładnie rozrabiamy, dodajemy do całości, mieszając, zagotowujemy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń