Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna zupa z zielonych pomidorów z wyczuwalną nutką kwaskowości będzie dobrą propozycją na pierwsze danie obiadowe lub kolację. Zupa jest lekka, choć znakomicie rozgrzewa. A jesień jest idealną porą na tę potrawę ze względu na znaczne ilości zielonych pomidorów zalegających w ogrodzie, które nie miały szans, aby dojrzeć na krzaczkach. Charakterystyczny smak zielonych pomidorów podkręci aromat czosnku, cebuli i tymianku. Zupę możesz podawać samodzielnie lub z grzankami na maśle.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 477
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242586
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 477
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242586
Składniki
Umyj i pokrój (na połówki lub ćwiartki) pomidory, rozłóż je na dużej blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem, polej oliwą i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C. Jeśli lubisz aromat papryki w zupach, dołóż jedną zieloną paprykę (w całości). Piecz warzywa około 15-20 minut. Po upieczeniu pozwól warzywom przestygnąć, zdejmij z nich skórkę (z papryki usuń też gniazda nasienne) i pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj drobno poszatkowaną cebulkę, a gdy się zezłoci także posiekany czosnek. Przesmażaj 2 minuty, a następnie dołóż upieczone pomidory i dwie gałązki tymianku. Przesmażaj jeszcze kilka minut, po czym zalej bulionem lub wodą i gotuj na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z zupą z ognia, zblenduj i ewentualnie dodatkowo dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj na ciepło, posypaną grzankami i gałązkami świeżego tymianku.