Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i sycący krem z pieczonych ziemniaków zachwyci niejednego miłośnika zup. Polecamy przygotować go z dodatkiem innych warzyw. Wypróbuj naszą recepturę!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 60
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 206
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2836
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4213
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 60
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 206
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2836
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4213
Składniki
Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, kalafior podziel na różyczki, marchewkę pokrój w grube talarki.
Tak przygotowane warzywa wymieszaj z 3 łyżkami oleju i dodaj do nich nieco soli. Upiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po około 30 minutach powinny być już odpowiednio miękkie, a kalafior powinien się lekko przyrumienić. Posiekaj cebulę i czosnek. 2 łyżki oleju rozgrzej na patelni i podsmażaj je przez około 5 minut.
Upieczone ziemniaki, kalafior i marchewkę przełóż do garnka. Dodaj podsmażony czosnek z cebulką. Zalej 3 szklankami wody (około 750 ml). Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez około kwadrans.
Zdejmij garnek z palnika i dodaj mleko. Zblenduj całość na idealnie gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym pieprzem. Zupę z pieczonych ziemniaków posyp tuż przed podaniem grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możesz też dodać nieco posiekanej natki pietruszki.