Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i sycący krem z pieczonych ziemniaków zachwyci niejednego miłośnika zup. Polecamy przygotować go z dodatkiem innych warzyw. Wypróbuj naszą recepturę!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 117
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 117
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Składniki
Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, kalafior podziel na różyczki, marchewkę pokrój w grube talarki.
Tak przygotowane warzywa wymieszaj z 3 łyżkami oleju i dodaj do nich nieco soli. Upiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po około 30 minutach powinny być już odpowiednio miękkie, a kalafior powinien się lekko przyrumienić. Posiekaj cebulę i czosnek. 2 łyżki oleju rozgrzej na patelni i podsmażaj je przez około 5 minut.
Upieczone ziemniaki, kalafior i marchewkę przełóż do garnka. Dodaj podsmażony czosnek z cebulką. Zalej 3 szklankami wody (około 750 ml). Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez około kwadrans.
Zdejmij garnek z palnika i dodaj mleko. Zblenduj całość na idealnie gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym pieprzem. Zupę z pieczonych ziemniaków posyp tuż przed podaniem grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możesz też dodać nieco posiekanej natki pietruszki.