Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 240

Dodano:

Odsłon: 13363

pysznaaa i wege

Składniki

  • soczewica, 0,5 szklanki
  • cebula, 1-2 sztuki
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • seler naciowy, 2 łodygi
  • marchewka, 2 sztuki
  • papryczka chili, 1 sztuka
  • pomidory w puszce, 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżeczki
  • woda, 1,5 szklanki
  • bulion warzywny (może być z kostki), 1,5 szklanki
  • liść laurowy, 1
  • oliwa, wegeta, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
zupa z soczewicy

Przygotowanie

  1. Cebulę, selera i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, wycisnąć czosnek i dusić na oliwie dopóki marchewka i seler nie będą miękkie. Dodać wodę, soczewicę, bulion warzywny, liść laurowy, pomidory w puszce i koncentrat. Gotować dopóki soczewica nie będzie miękka (podlać wodą w razie potrzeby). Doprawić wegetą i pieprzem. Najlepsza z grzankami lub świeżą bułeczką. Przed podaniem posypać natką pietruszki ( można też polać łyżką śmietany). SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oldzia 26 maja 2010 Rewelacyjna zupa, ja przed podaniem miksuję ją.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ines 26 stycznia 2010 obojętnie :) ja robię z takiej jaką akurat mam. jednak różnica jest jeżeli chodzi o chili- jeśli dusisz warzywa ze świeżą papryczką nadaje to zupie fajny wyostrzony smak ( sypka przyprawa chili nie daje takiego smaku )

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wejza21 25 stycznia 2010 mam pytanie czy soczewica ma byc zielona czy rozowa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń