Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy to dobry pomysł na wegański obiad.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10340
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2974
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2064
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 792
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10340
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2974
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2064
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 792
Składniki
Soczewicę zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut do namoczenia.
Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić: jarzyny w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą.
Por obrać, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki.
Seler naciowy umyć i pokroić na plasterki.
Namoczoną soczewicę odcedzić.
Około 1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, dodać do niej soczewicę i gotować przez około 5 minut.
Do soczewicy dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cząber oraz sól do smaku i gotować pod przykryciem do miękkości składników.
Dodać przecier lub sok pomidorowy i zagotować. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym pieprzem.