Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 298 Ocena: 1598
Dodano: 04.12.2020
Odsłon: 909
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Soczewicę zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut do namoczenia.
Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić: jarzyny w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą.
Por obrać, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki.
Seler naciowy umyć i pokroić na plasterki.
Namoczoną soczewicę odcedzić.
Około 1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, dodać do niej soczewicę i gotować przez około 5 minut.
Do soczewicy dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cząber oraz sól do smaku i gotować pod przykryciem do miękkości składników.
Dodać przecier lub sok pomidorowy i zagotować. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 08 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 05 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Super:)0 Kto głosował? | Odpowiedz