Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy to dobry pomysł na wegański obiad.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12021
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1336
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12674
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4027
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12021
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1336
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12674
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4027
Składniki
Soczewicę zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut do namoczenia.
Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić: jarzyny w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą.
Por obrać, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki.
Seler naciowy umyć i pokroić na plasterki.
Namoczoną soczewicę odcedzić.
Około 1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, dodać do niej soczewicę i gotować przez około 5 minut.
Do soczewicy dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cząber oraz sól do smaku i gotować pod przykryciem do miękkości składników.
Dodać przecier lub sok pomidorowy i zagotować. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym pieprzem.