Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy to dobry pomysł na wegański obiad.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 590
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 969
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 670
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 590
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 969
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 670
Składniki
Soczewicę zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut do namoczenia.
Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić: jarzyny w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą.
Por obrać, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki.
Seler naciowy umyć i pokroić na plasterki.
Namoczoną soczewicę odcedzić.
Około 1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, dodać do niej soczewicę i gotować przez około 5 minut.
Do soczewicy dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cząber oraz sól do smaku i gotować pod przykryciem do miękkości składników.
Dodać przecier lub sok pomidorowy i zagotować. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym pieprzem.