Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Wieczory są coraz dłuższe, a lada dzień będą także chłodne. Na zimno i melancholię nadchodzącej jesieni najlepsza jest pożywna, krzepiąca zupa z soczewicy zielonej i żółtego grochu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 151
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4209
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 177
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 151
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4209
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 177
Składniki
Wypłucz dokładnie groch i namocz go przez co najmniej kilka godzin. Po tym czasie wypłucz go ponownie.
Przygotuj bulion. Może to być tradycyjny wywar z części kurczaka, ale dla ułatwienia możesz rozpuścić w wodzie 2-3 kostki bulionowe.
Pokrój drobno boczek i podsmaż na patelni. Oddziel kawałki boczku od wytopionego tłuszczu i odłóż go na bok – będzie potrzebny do dekoracji zupy.
Pokrój dość drobno cebulę i zeszklij na wytopionym tłuszczu z boczku. Jeśli jest go zbyt mało, dodaj odrobinę oleju.
Ugotuj groch w bulionie z dodatkiem cebuli oraz obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki warzyw – marchewki, ziemniaka i selera. Gotuj wywar na średniej mocy palnika, co jakiś czas zbierając z niego szumowiny. Po około 20 minutach zmniejsz moc palnika, dodaj do zupy przepłukaną soczewicę i gotuj jeszcze 15-20 minut – aż groch i soczewica będą miękkie.
Zblenduj zupę (nie musi mieć całkowicie gładkiej konsystencji – pozostaw w niej kawałki warzyw). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą, okraszoną smażonym boczkiem.