Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z włoskiej kapusty z dodatkiem boczku, czyli inaczej Wirsingeitopf

Zupa z włoskiej kapusty z dodatkiem boczku, czyli inaczej Wirsingeitopf

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 4513

Danie zastępująca cały obiad. Swoimi korzeniami sięgający kuchni niemieckiej.

Składniki

  • ok 100g białej fasoli
  • 500g chudego boczku
  • 1 główka włoskiej kapusty (1 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (100g)
  • 2 pory (250g)
  • 2 gałązki tymianku i majeranku
  • 2-3 łyżki natki pietruszki i liści seleru
  • 2 listki laurowe
  • 500g ziemniaków
  • 500g Cabonossi (kiełbasa z czosnkiem) lub śląskiej
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę i boczek przez 1 godzinę dusić w 1 litrze wody.

  2. - Kapustę z zewnętrznych liści obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i kroić na szerokie paski.
    - Cebulę w pół krążki kroić
    - Czosnek nożem zmiaźdzyć
    - Marchewkę i pietuszkę obrać i w krążki pokroić.
    - Porę w 5 milimetrowe krążki kroić.

  3. Z zupy wyciągnąć boczek a w miejsce niego dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie zioła - oczywiście pokrojone (oprócz listka laurowego). Dodajemy wodę, tak by przykryła warzywa. Dusi ok 30 minut.

  4. Obranego ziemniaka kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki.Dodajemy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (20 minut)

  5. Kroimy ugotowany boczek w dosyć spore kawałki. Dodajemy go do zupy.
    Pieprzymy i solimy. (pieprzu ok płaskiej łyżeczki a soli do smaku)

  6. Ps1 .Jeśli zamiast Cabanossi dodajemy innej kiełbasy to automatycznie zwiększamy ilość ząbków czosnku.
    Ps2 .Całą potrawę gotujemy na małym ogniu.
    Ps3 .Od biedy można dodać suchych ziół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 28 lipca 2014 Za 2 dni wyjeżdżam do Niemiec i ten przepis jest b. na czasie. Do wypróbowania. ;)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń