Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 688

Rozgrzewająca, tania i prosta w wykonaniu zupa ziemniaczana.

Składniki

  • 3 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego, ok. 1/3 łodygi selera naciowego
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 1,5 litra - 1,7 litra wody
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, zielę angielskie
  • kawałek kiełbasy lub boczku
  • zielona cebulka i/lub pietruszka
  • oliwa z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Zacznij rozgrzewać garnek z ok. 3 łyżkami oliwy.
    Cebulę poszatkuj, wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij ją na niewielkiej mocy palnika. Co chwilę mieszaj drewnianą łyżką, aby cebula się nie przypaliła.

    W międzyczasie umyj, obierz ze skórki marchew, korzeń pietruszki, kawałek seleru naciowego (ok 1/3 jednej łodygi). Wszystko pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z cebulą, dodaj mały kawałek seleru korzeniowego. Wszystko chwilę podsmaż - w międzyczasie umyj i obierz ziemniaki. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę ok. 1,5 - 2 cm.

    Wrzuć ziemniaki do reszty warzyw, chwilę podsmaż (ok 1 minuty).

    Wlej wodę ok 1,7 litra. Dorzuć 1 łyżeczkę soli himalajskiej (lub zwykłej), liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj wszystko pod przykrywką na delikatnym ogniu przez 20 minut.

    Po 20 minutach dodaj dodaj kiełbasę/boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj gałkę muszkatołową, majeranek. Pogotuj jeszcze chwilę i sprawdź czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli nie to jeszcze pogotuj zupę.

    Pietruszkę i cebulkę podawaj bezpośrednio na talerz kiedy będziesz serwować zupę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń