Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca, tania i prosta w wykonaniu zupa ziemniaczana.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Składniki
Zacznij rozgrzewać garnek z ok. 3 łyżkami oliwy. Cebulę poszatkuj, wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij ją na niewielkiej mocy palnika. Co chwilę mieszaj drewnianą łyżką, aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie umyj, obierz ze skórki marchew, korzeń pietruszki, kawałek seleru naciowego (ok 1/3 jednej łodygi). Wszystko pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z cebulą, dodaj mały kawałek seleru korzeniowego. Wszystko chwilę podsmaż - w międzyczasie umyj i obierz ziemniaki. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę ok. 1,5 - 2 cm. Wrzuć ziemniaki do reszty warzyw, chwilę podsmaż (ok 1 minuty). Wlej wodę ok 1,7 litra. Dorzuć 1 łyżeczkę soli himalajskiej (lub zwykłej), liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj wszystko pod przykrywką na delikatnym ogniu przez 20 minut. Po 20 minutach dodaj dodaj kiełbasę/boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj gałkę muszkatołową, majeranek. Pogotuj jeszcze chwilę i sprawdź czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli nie to jeszcze pogotuj zupę. Pietruszkę i cebulkę podawaj bezpośrednio na talerz kiedy będziesz serwować zupę.