Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 381
Dodano: 06.04.2021
Odsłon: 688
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Zacznij rozgrzewać garnek z ok. 3 łyżkami oliwy.
Cebulę poszatkuj, wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij ją na niewielkiej mocy palnika. Co chwilę mieszaj drewnianą łyżką, aby cebula się nie przypaliła.
W międzyczasie umyj, obierz ze skórki marchew, korzeń pietruszki, kawałek seleru naciowego (ok 1/3 jednej łodygi). Wszystko pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z cebulą, dodaj mały kawałek seleru korzeniowego. Wszystko chwilę podsmaż - w międzyczasie umyj i obierz ziemniaki. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę ok. 1,5 - 2 cm.
Wrzuć ziemniaki do reszty warzyw, chwilę podsmaż (ok 1 minuty).
Wlej wodę ok 1,7 litra. Dorzuć 1 łyżeczkę soli himalajskiej (lub zwykłej), liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj wszystko pod przykrywką na delikatnym ogniu przez 20 minut.
Po 20 minutach dodaj dodaj kiełbasę/boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj gałkę muszkatołową, majeranek. Pogotuj jeszcze chwilę i sprawdź czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli nie to jeszcze pogotuj zupę.
Pietruszkę i cebulkę podawaj bezpośrednio na talerz kiedy będziesz serwować zupę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 06 kwietniaZgłoś do usunięcia
Super zupka, takie lubię :)1 Kto głosował? | Odpowiedz