Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;)
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 73
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 161
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1233
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 493
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 73
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 161
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1233
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 493
Składniki
Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę. Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku). Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.