Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;)
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 404
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5100
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26538
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 404
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5100
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26538
Składniki
Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę. Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku). Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.