Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i tania w wykonaniu zupa ziemniaczana.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11956
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5606
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11956
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5606
Składniki
Cebulę posiekaj i podsmażaj na rozgrzanej oleju/oliwie, w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając, do czasu lekkiego zarumienienia cebuli, ok. 10 -15 minut. W międzyczasie odbierz marchewkę i ziemniaki. Marchew pokrój na niewielkie kawałki (ja robię ćwiartki) i dodaj do zrumienionej cebuli. Możesz także wkroić korzeń pietruszki. Wszystko wymieszaj i chwilę razem podsmażaj. Ziemniaki pokrój na niewielką kostkę (ok. 1 cm) i także dodaj do garnka. Podsmażaj jakieś 3 minuty. Po tym czasie dodaj 1,5 l. wody oraz przyprawy (sól, pieprz, liście laurowe, majeranek, opcjonalnie odrobinkę kurkumy). Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Możesz dodać zamiast tego kabanosy. Albo zrobić miks :) gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie sprawdź smak zupy i zdecyduj czy musisz dodać jakieś przyprawy: sól, pieprz. Czasem dodaję kostkę rosołową lub maggi jeśli uznam, że zupa ma "płaski smak".
Przygotowanie lanych klusek. Jajka mieszam dokładnie z mąką na jednolite ciasto. Będzie ono zdecydowanie gęstsze niż to do naleśników. Polecam używać miksera (żyrafy), ponieważ wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka sekund. Tak przygotowane ciasto wlewamy bardzo wolno do gotującej się zupy. Wlewamy delikatnym "strumyczkiem". Zamieszaj zupę łyżką i pozwól aby ciasto się ugotowało ( ok. minuty). Gotowe :)