Żur z dodatkiem białej kiełbasy i udka z kaczki to pyszna, gęsta i konkretna zupa, idealna na zimniejsze dni. Najlepiej użyć do żuru domowego zakwasu, aby cieszyć się najlepszym smakiem.
Żur na kaczym udku z białą kiełbasą
Składniki
Wywar:
- Udko kaczki - 1szt
- Marchew - 1szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Seler korzeń - kawałek
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
Żur:
- Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
- Kiełbasa biała parzona - 2szt
- Cebula duża - 1szt
- Ziemniaki - 2szt
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Śmietana 18% - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka - 4szt
Składniki
Wywar:
- Udko kaczki - 1szt
- Marchew - 1szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Seler korzeń - kawałek
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
Żur:
- Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
- Kiełbasa biała parzona - 2szt
- Cebula duża - 1szt
- Ziemniaki - 2szt
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Śmietana 18% - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka - 4szt

Etapy przygotowania
Przygotowujemy wywar na kaczym udku. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę i selera obieramy. Warzywa, mięso, ziele i liście zalewamy około 1l wody i gotujemy około 1 godziny. Czas można skrócić używając szybkowaru. Gdy bulion się gotuje, kroimy kiełbasę w plasterki i cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju, aż lekko się zarumienią. Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wywar będzie gotowy wyławiamy z niego udko. Gdy lekko przestygnie obieramy z niego mięso i wrzucamy ponownie do wywaru. Ziemniaki i kiełbasę z cebulą również wrzucamy do wywaru, całość gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie, czyli około 10-15 minut. Teraz dodajemy dobrze wymieszany zakwas żuru i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę, otarty majeranek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na połówki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1386

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12451

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15577
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1386

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12451

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15577



Składniki
- Udko kaczki - 1szt
- Marchew - 1szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Seler korzeń - kawałek
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Zakwas na żur - do smaku (u mnie około 500ml domowego)
- Kiełbasa biała parzona - 2szt
- Cebula duża - 1szt
- Ziemniaki - 2szt
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Śmietana 18% - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka - 4szt
Przygotowujemy wywar na kaczym udku. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę i selera obieramy. Warzywa, mięso, ziele i liście zalewamy około 1l wody i gotujemy około 1 godziny. Czas można skrócić używając szybkowaru. Gdy bulion się gotuje, kroimy kiełbasę w plasterki i cebulę w piórka. Przesmażamy na oleju, aż lekko się zarumienią. Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wywar będzie gotowy wyławiamy z niego udko. Gdy lekko przestygnie obieramy z niego mięso i wrzucamy ponownie do wywaru. Ziemniaki i kiełbasę z cebulą również wrzucamy do wywaru, całość gotujemy, aż ziemniaki nie będą miękkie, czyli około 10-15 minut. Teraz dodajemy dobrze wymieszany zakwas żuru i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę, otarty majeranek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi na połówki.