Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 780
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8116
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13003
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 345
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 120
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2219
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 780
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8116
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13003
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 345
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 120
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2219
Składniki
Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Życzę smacznego! :)