Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 763
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31396
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 444
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 763
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31396
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 444
Składniki
Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Życzę smacznego! :)