Do góry

Zupy Przepis na:

Żur na kiełbasie

Żur na kiełbasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26805

Dodano:

Odsłon: 9657

Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)

Składniki

  • 1 litr intensywnego bulionu warzywnego
  • około 1,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 150 g śmietany
  • 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżo utartego)
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • biała kiełbasa
  • jajka ugotowane na twardo
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żur na kiełbasie

Przygotowanie

  1. Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy.

    Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezgodny 28 listopada 2016 Witam.
"Intensywny bulion warzywny" tzn.jaki? :)
Można o trochę więcej szczegółów?
Żurek musi smakować wybornie i nie jest za tłusty.
Muszę wypróbować ten przepis. P
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 07 kwietnia 2016 Bardzo lubię żurek niezależnie od pory roku☺. Twój przepis muszę wypróbować -zupka wygląda pysznie☺ Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń