Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek na pieczonej białej kiełbasie to prawdziwy, świąteczny rarytas. Wypróbuj! Przepis pochodzi z 448. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 221
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3279
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 221
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3279
Składniki
Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzucić suszone grzyby (nie trzeba ich namaczać). Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić kiełbasę pokrojoną na kawałki. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Zakwas lekko wstrząsnąć. Wlać do garnka. Przyprawić majerankiem i podgrzewać przez chwilę.
Zabielić śmietanką (wcześniej warto ją zahartować gorącą zupą). Zagotować.
Podawać z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Można udekorować świeżym majerankiem.