Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek na pieczonej białej kiełbasie to prawdziwy, świąteczny rarytas. Wypróbuj! Przepis pochodzi z 448. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Składniki
Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzucić suszone grzyby (nie trzeba ich namaczać). Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić kiełbasę pokrojoną na kawałki. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Zakwas lekko wstrząsnąć. Wlać do garnka. Przyprawić majerankiem i podgrzewać przez chwilę.
Zabielić śmietanką (wcześniej warto ją zahartować gorącą zupą). Zagotować.
Podawać z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Można udekorować świeżym majerankiem.