Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na wędzonce to danie, które podaję nie tylko na Wielkanoc. Żurek u nas to jedno z bardziej ulubionych dań. W zimie rozgrzewa, jest sycący, a do tego smaczny. Można używać różnych dodatków: białą kiełbasę, wiejską kiełbasę, boczek, wędzone żeberka - co mamy pod ręką. Obowiązkowo jajko na twardo i u nas ziemniaki, choć niektórzy wolą z chlebem. U nas ziemniaki. Tym razem przygotowałam wersję na bogato, bo użyłam i wędzone żeberka z dużą ilością mięsa, białą kiełbasę i boczek.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3852
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 106
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 406
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 113
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 48
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3852
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 106
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 406
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 113
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 48
Składniki
W wodzie gotujemy żeberka pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki oraz boczek. Dodajemy też marchewkę i pietruszkę
Po 30 minutach mięso, boczek oraz warzywa wyjmujemy z wywaru. Z wywaru zdejmujemy szumowiny , a mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę odrzucamy
Boczek, mięso i marchewkę ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy do niego ziele angielskie i liść laurowy oraz susz grzybowy
Białą kiełbasę obieramy z błony i kroimy na plasterki. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok 10 minut
Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas na żurek. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Chwilę wszystko razem gotujemy
Jeśli żurek jest zbyt mało kwaśny można doprawić sokiem z cytryny
Żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo