Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wywarze z boczku

Żurek na wywarze z boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2739

Dodano:

Odsłon: 3787

Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej przygotowanym zakwasie.

Składniki

  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • wywar z boczku ( przepis na gotowany boczek wiepszowy)
  • 8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pieptruszka
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • czosnek niedźwiedzi
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 ml śmietany 18%
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i zalewamy wywarem z boczku.
    Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i wkładamy marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę i selera.
    Dodajemy kilka listków laurowych i gotujemy do miękkości warzyw.
    Następnie wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól pieprz. Zagotowujemy.
    Możemy dodać białą kiełbasę aby zupa była treściwsza gdy np. nie podajemy drugiego dania.
    Po ok 10 min gotowania zabielamy śmietaną ( wcześniej mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy aby w całości się nie zważyła ).
    Zagotowujemy.
    Możemy podać z ulubiony pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń