Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej przygotowanym zakwasie.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8207
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2811
Polecam.
Odsłon: 1435
Polecam.
Odsłon: 425
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8207
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2811
Polecam.
Odsłon: 1435
Polecam.
Odsłon: 425
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i zalewamy wywarem z boczku. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i wkładamy marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę i selera. Dodajemy kilka listków laurowych i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól pieprz. Zagotowujemy. Możemy dodać białą kiełbasę aby zupa była treściwsza gdy np. nie podajemy drugiego dania. Po ok 10 min gotowania zabielamy śmietaną ( wcześniej mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy aby w całości się nie zważyła ). Zagotowujemy. Możemy podać z ulubiony pieczywem