Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek to idealna zupa na jesienne chłody:zaspokoi głód największego łasucha oraz rozgrzeje każdego zmarzlaka. Moja wersja żurku jest bardzo pożywna a ziemniaki podane są w formie piure.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99265
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1953
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5797
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5797
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99265
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1953
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5797
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5797
Składniki
Piure: ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, do garnka z ziemniakami dodajemy masło, przykrywamy i potrząsamy garnkiem. Odstawiamy na minutkę by masło się roztopiło. Dodajemy mleko /najlepiej małymi porcjami żeby piure nie było zbyt rzadkie/ i ugniatamy na jednolitą masę. Żurek: wędzone żeberko wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Żeberko wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa:marchew, pietruszkę, seler i gotujemy do miękkości. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę wędzonkę lub boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplastry kiełbasę. Podsmażamy do zrumienienia. Na koniec do kiełbady dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy ciągle mieszając jeszcze przez 1 min. Zawartość patelni dodajemy do wywaru z warzywami. Z kości obieramy mięso, kroimy i dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 10 min. Na talerz nakładamy porcję piure i wlewamy żurek. Możemy posypać natką. * Do żurku użyłam kupnego zakwasu. Domowy może mieć inny smak, może być mniej lub bardziej kwaśny dlatego dolewamy go według własnego smaku.