Boże Narodzenie na słono

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!

Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".

 

Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.

 

Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.

 

Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!

 

Polędwica błyszczała od oleju aromatyzowanego węglem drzewnym. Słowem, wołowina z rusztu z pieczonymi ziemniakami i surówką. Ba, ale cóż to była za wołowina - o konsystencji aksamitu i aromacie róż. Kilka liści lekko przywiędłej sałaty lodowej, chrupiące pieczone ziemniaki, drażniący, ostry smak lekkiej spalenizny, który uzyskuje się na porządnym ruszcie opalanym węglem drzewnym.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Torcik orzechowy z masą kawową

Anioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam...

Odsłon: 2328

60 min
22
30 min
3
Desery Pierniczki na miodzie gryczanym

Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...

Odsłon: 1760

30 min
11
>60 min
16
Dania główne Naleśniki ruskie

Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...

Odsłon: 387

>60 min
2