Najlepsze przepisy na ogórki

„Domowy fast food” w ramach projektu Tefal Szkoła na Widelcu w Food Lab Studio

Pizza, hamburgery, frytki, tortille…aż ślinka cieknie na samą myśl o fast foodach, ale przecież są one też najczęściej wymieniane jako przykłady niezdrowej żywności. Czy jedzenie faktycznie musi być albo pyszne albo zdrowe?

Czy jedzenie faktycznie musi być albo pyszne albo zdrowe? Jak zadbać o wartości odżywcze, nie tracąc przy tym smaku? Dlaczego domowy fast food może być lepszy od tego serwowanego w popularnych sieciówkach? I w końcu jak przygotować te dania prosto, apetycznie i (zgodnie ze swoją nazwą) szybko?

Dzieciaki często ciągną nas w kierunku fastfoodowych sieciówek, a może warto przygotować taką ucztę samodzielnie razem w domu? To świetna okazja do spędzenia czasu razem, pokazania dzieciom, że gotowanie jest przyjemne i sprawia, że wiemy, co jemy. Na pewno takie wspólne gotowanie ułatwia też fajny sprzęt.

O tym, jak to zrobić, aby jeść smacznie i zdrowo opowie dietetyk i ekspert Fundacji Szkoła na Widelcu Urszula Somow. Uczestnicy spotkania będą mieli też okazję obejrzeć pokaz kulinarny i skosztować wielu pyszności.

Nasi szefowie kuchni przygotują: warzywne frytki z 3 sosami, domowe quesadille z pomidorami, kukurydzą i cieciorką, pudding chia z jogurtem naturalnym i owocami, dziecinnie proste lody bananowe, vege burgery, chipsy z jarmużu.

Na spotkanie zapraszamy 12 października w FoodLabStudio. Mogą Wam towarzyszyć dzieci - będzie kącik z animacjami.

Spotkanie jest elementem programu społecznego Tefal Szkoła na Widelcu.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 65

60 min
1
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 140

15 min
0
Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 66

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26