Ewa_Gotuje

10 pomysłów na domowe soki

Różnego rodzaju soki owocowo-warzywne są skarbnicą witamin i składników odżywczych. Warto więc pić je jak najczęściej.

Fot. 123RF/Picsel

Według zaleceń, powinniśmy jeść dziennie około 400 g (albo 5 porcji po 80 g) owoców i warzyw dziennie, dla zdrowia. Często zamiast owoców w formie stałej, wybieramy soki. Czy słusznie?

Co tak naprawdę kryje się pod nazwą "sok"?

Na sklepowych półkach pojawiają się soki, napoje oraz nektary. Chociaż pozornie wydają się być takimi samymi produktami, dzielą je spore różnice.

Spośród wszystkich dostępnych opcji, zakup soku to zdecydowanie najlepszy wybór. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, ich skład powinien być jak najbardziej zbliżony do tego, co otrzymalibyśmy w domu, samodzielnie przygotowując sok np. w sokowirówce. Prawo zabrania dodawania do nich barwników, substancji poprawiających zapach, konserwantów i co najważniejsze - cukru.

Poza drobnymi wyjątkami, produkty te mogą zawierać w sobie jedynie te składniki, które znajdziemy w świeżych owocach i warzywach. Dzięki temu są one zdecydowanie najzdrowszym wyborem. Do soków owocowych, producenci mogą dodać jedynie witaminy, wzbogacające ich skład. Warto jednak pamiętać o tym, że prawo zezwala na dodawanie soli i cukru do soków warzywnych. Jeśli kontrolujecie ilość tych substancji w diecie, warto uważnie czytać etykiety, takich produktów.

A co, jeśli na etykiecie zobaczymy nazwę "sok odtworzony lub zagęszczony"? Chociaż dla wielu osób brzmi to niepokojąco, w zupełności nie powinniśmy się obawiać takich produktów. Proces ten stosuje się jedynie w celach logistycznych, aby usprawnić transport. Zagęszczony sok lub przecier, musi zostać uzupełniony taką ilością wody, jaka została z niego wcześniej odparowana. Zbędne rozcieńczenie naszego napoju nie stanowi zagrożenia.

Warto wiedzieć, że tzw. nektary i napoje, dostępne na rynku, to nic innego jak rozcieńczone soki owocowe, z dodatkiem wody, cukru, i barwników. Zazwyczaj są one bardzo zdecydowanie słodsze i zamiast zaspokajać nasze pragnienie, tylko je pobudzają. Lepiej ich unikać, gdyż są mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych, a ich spożywanie może wiązać się z przyjęciem znacznie większej porcji cukru niż planowaliśmy.

Reklama

Dlaczego warto pić soki?

Prawdziwe soki to źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Soki z kartonu również są w nią bogate, ale najlepsze są te świeżo wyciskane, serwowane tuż po przygotowaniu. Wówczas zapewnimy sobie sporą dawkę składników odżywczych i cennych przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz organizm oraz usuwają z niego toksyny.

Poza owocowymi, warto również sięgać po soki przygotowane z warzyw i kiełków. Aby poprawić koncentrację, możemy wypić sok ze szpinaku bądź selera naciowego; gdy cierpimy na bezsenność świetnie sprawdzi się sok z kalafiora, kiełków fasoli oraz marchewki; a osoby, które cierpią na skurcze mięśni powinny sięgnąć po sok selerowo-marchwiowy. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób na kaca; a sok ze śliwek to stosowany przez nasze babcie lek na uciążliwe zaparcia. Osoby odchudzające się powinny wzbogacić swoją dietę o sok z żurawin czy sok z selera.

A jak przygotować domowe soki? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy, którzy sztukę przygotowywania domowych soków opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sok wiśniowy z sokownika

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sok marchewkowy z burakiem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sok malinowo-jeżynowy

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sok ananasowy

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Sok przecierowy z dyni

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Sok z aronii i pomarańczy

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Zielony sok z selerem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Sok z pokrzywy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Sok z pigwy w najczystszej postaci

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Sok pomarańczowy z jarmużem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 117

30 min
7
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6038

60 min
26
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3