Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok malinowo-jeżynowy:

Sok malinowo-jeżynowy:

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 3359

Dodano:

Odsłon: 334

Po raz pierwszy połączyłam dwa gatunki owoców na sok. Wyszedł bardzo ciekawy w smaku. Polecam. Proporcje owoców i cukru można oczywiście modyfikować wg własnych upodobań smakowych.

Składniki

  • 1,5 kg malin
  • 1/2 kg jeżyn
  • 1 kg cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem.
    Odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu delikatnie potrząsać garnkiem.
    Kiedy pojawi się sok, garnek z owocami stawiam na mały ogień (w kuchence indukcyjnej ustawiam poziom 3).
    Powoli podgrzewam przez pół godziny , nie dopuszczając do zagotowania.
    Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
    Przelewam przez sito. Rozlewam do butelek lub niewielkich słoiczków. Pasteryzuję 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń