Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienią nie powinno go zabraknąć w naszych domach.Ochroni organizm przed infekcjami, pomoże zwalczyć przeziębienie. Dostarczy mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera sporo związków mineralnych takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 374
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 476
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 374
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 476
Składniki
Owoce umyć, wytrzeć do sucha i zetrzeć na tarce. Część starłam na najmniejszych oczkach i część na grubych. Układać warstwami w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem. Słoiki zakręcić, ustawić w ciemnym miejscu na tydzień. Od czasu do czasu słoikami wstrząsać by ułatwić rozpuszczenie cukru. Z każdym dniem, soku będzie coraz więcej, więc należy go systematycznie zlewać. Przelać do butelek i trzymać w lodówce lub zapasteryzować. W ten sposób otrzymamy sok w najczystszej postaci.