Co można zrobić z boczniaków?

Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm?

Fot. 123RF/Picsel

Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm.

Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu wieków stanowią bardzo ważny składnik posiłków i niektórych naturalnych leków. W Polsce możemy wyhodować boczniaki nawet na własnym balkonie. Nie wymagają szczególnych warunków, a ich uprawa wymaga jedynie zaopatrzenia się w tzw. baloty. W sklepach najczęściej zakupimy boczniaki ostrygowate lub cytrynowe, będące najpopularniejszymi odmianami tych grzybów.

1. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Fot. Szefowa-kuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zapiekanka z cukinią

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Boczniak panierowany otrębami

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Boczniaki w zalewie pomidorowo-octowej

Fot. GoodChanges na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Tosty z boczniakami i camembertem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Flaczki z boczniaków

Fot. Bellapi Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Boczniaki w tempurze

Fot. Fafaitko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Boczniaki z cukinią i kuskusem

Fot. Kalina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Marynowane boczniaki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sałatka z boczniakami

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Bigos z boczniakami

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1