Ewa_Gotuje

Fasola na słodko - daj się zaskoczyć

Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart!

Fot. 123RF/Picseli

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Błonnik pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Fasola jest także źródłem białka, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom, które z różnych względów nie spożywają białka zwierzęcego. Ponadto, włączając to warzywo do diety zyskujemy cenne źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo fasola zawiera także sporą ilość potasu, wapnia i fosforu, a niektóre jej odmiany są także bogate w kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem) i selen (z czarnym oczkiem)

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Włączając fasolę do diety, większość z nas decyduje się na przygotowanie sycących potrawek lub sałatek. Tymczasem mało kto wie, iż warzywo to idealnie sprawdza się, jako składnik przeróżnych deserów i ciast. Jej smak nie jest wyczuwalny, dlatego w ten sposób przekonacie do zdrowych deserów nawet tych domowników, którzy dotychczas podchodzili do nich sceptycznie.

Jeśli chcecie przygotować słodkości z dodatkiem fasoli, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że efekt pozytywnie was zaskoczy.

 

1. Ciasto kokosowe z białej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Przekładaniec z fasoli

Fot. Jamaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Trufle z fasoli

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Fasolowe babeczki z posypką

Fot. Renata9 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Brownie z czerwonej fasoli

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Fasolaki

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Warstwowe ciasto fasolowe

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Fasolowy sernik

Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto fasolowe z pianką

Fot. HelaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 29

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 283

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1220

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 286

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133478

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5