Ewa_Gotuje

Jak zrobić idealne knedle?

Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię?

Fot. 123RF/Picsel
Z pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak?

Jak wybrać ziemniaki na knedle?

Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W najpopularniejszej wersji, jest to ciasto ziemniaczane. I to właśnie od jakości tego warzywa zależy końcowy efekt.
Ziemniaki na knedle powinny być możliwie jak najbardziej mączyste, czyli zawierać bardzo dużo skrobi. Dzięki temu, będziemy mogli znacząco zminimalizować ilość mąki dodawanej do ciasta, a nasze knedle będą zdecydowanie delikatniejsze.
Jak rozpoznać mączną odmianę ziemniaków? Najłatwiejszym rozwiązaniem jest oczywiście poproszenie o poradę sprzedawcy, który najlepiej zna odmiany, jakimi handluje. Możesz również przekroić ziemniaka na pół - jeśli po ponownym złożeniu obie części skleją się ze sobą, oznacza to, iż masz do czynienia z warzywem o dużej zawartości skrobi.
Warto również zapamiętać nazwy odmian mączystych. Należą do nich chociażby Bryza, Ibis, Gracja lub Tajfun. Czasem kryją się one pod enigmatycznym oznaczeniem „Typ C".

Na co zwracać uwagę w trakcie przygotowywania ciasta?

Masę na knedle najlepiej zrobić z ziemniaków, które zostały ugotowane w mundurkach. Ten prosty zabieg sprawi, iż kartofle wchłoną mniej wody, masa będzie bardziej sypka, a my nie będziemy musieli dodawać do ciasta sporej ilości mąki.
Aby ciasto na knedle było całkowicie gładkie, zrezygnujmy z używania tradycyjnego tłuczka. Zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy, sięgając po praskę do ziemniaków lub gęsto sitko.
Pamiętajmy, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo. Intensywne zagniatanie może spowodować, iż będzie ono twarde i zbyt mocno zbite.

Jakie owoce najlepiej nadają się na knedle?

Najpopularniejszą odmianą knedli są te z truskawkami lub śliwkami. Nie poprzestawajmy jednak wyłącznie na nich. Równie ciekawym pomysłem będzie wykorzystanie moreli, jagód lub wiśni.
Pamiętajmy, aby owoce umyć, wypestkować i zwrócić uwagę, czy przypadkiem nie ukryły się w nich insekty. Warto wybierać twardsze i większe egzemplarze, gdyż w ten sposób zachowają one swój kształt w trakcie gotowania. Wiele przepisów zaleca wcześniejsze obtoczenie owoców w cukrze. W ten sposób wewnątrz knedla powstanie smakowity syrop.
W wielu domach serwuje się także knedle w wersji wytrawnej. Mogą one kryć w sobie farsz serowy, warzywny lub mięsny. W tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza fantazja kulinarna.

A co do knedli?

Knedle są na tyle pysznym daniem, że w zasadzie nie potrzebują zbyt wielu dodatków. W zupełności wystarczy im kilka łyżek roztopionego masła oraz cukier. Bardzo popularnym dodatkiem jest także słodzona śmietana, cynamon lub podsmażana bułka tarta.
Do knedli w wydaniu słonym możesz przygotować omastę z boczku i zeszklonej cebulki. Możecie zaserwować je także z kleksem kwaśnej śmietany lub tartym serem żółtym.

Sprawdzone przepisy na knedle

Co oczywiste, do zrobienia idealnych knedli będziecie potrzebować naprawdę dobrego przepisu. Na szczęście nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma recepturami, które przetestowali w zaciszu własnych kuchni. Oto najciekawsze z ich propozycji.

 

1. Knedle ze śliwkami

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Knedle z truskawkami

Fot. Rzelkazg na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Knedle ze szpinakiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Knedle z pieczarkami

Fot. Kasia-p na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Knedle z morelami

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Knedle na piwie

Fot. Tradycyjne_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Knedle z pokrzywami i boczkiem

Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Knedle rybne z sosem koperkowym

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Knedle z kapustą i grzybami

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Knedle z twarogiem i orzechami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Ciasta Krem pomarańczowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki o pomarańczowym smaku. Można nim prz...

Odsłon: 21

15 min
1
Dania główne Gołąbki siostry Anieli

Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...

Odsłon: 88282

60 min
61
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0