Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z truskawkami

Przepis dnia 2018-06-21
Knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 1096

Kiedy wspominam dzieciństwo, często przywołuję myślami to, co wtedy najbardziej lubiłam. Jedną z takich potraw niewątpliwie były knedle. Ba! Nie były, bo one nadal są w mojej czołówce ;) Uwielbiam z każdym nadzieniem, ale truskawki są numerem jeden!

Składniki

  • Składniki na ok 30sztuk:
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 2 jajka
  • 2½ (do 3) szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli (+ sól do gotowania knedli)
  • Ok 30 (35) sztuk truskawek
  • Dodatkowo:
  • 70g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Lub:
  • Śmietana 18%
  • Ćwiartki truskawek
  • Odrobina cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Studzimy pod przykryciem, by nie obeschły z wierzchu. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli, a później stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto i jak tylko przestaje się kleić do rąk, to odstawiamy mąkę. Im jest jej mniej, tylko knedle są smaczniejsze, lżejsze i bardziej delikatne.
    Oprószonymi mąką dłońmi odrywamy po odrobinie ciasta, formujemy na cienki placek o śr. ok 7-8cm, na środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił.
    Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2½ (większe 3) minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy samym roztopionym masłem lub masłem z bułką tartą. Knedle smakują też rewelacyjnie z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń