Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z pieczarkami

Knedle z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3583

Dodano:

Odsłon: 7020

Knedle można polać podsmażoną cebulką albo sosem pieczeniowym.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka 30dag
  • jajka 2 szt + 1 żółtko
  • pieczarki 50 dag
  • cebula 1 szt
  • bułka tarta 2 łyzki
  • sól
  • pieprz
  • margaryna do smażenia
  • olej 2 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmielić. Wystudzić.
    Do ziemniaków dodać mąkę i jajka. Posolić i zagnieść na jednolitą masę podsypując mąką.

  2. Pieczarki pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na margarynie, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i zeszklić. Dodać do pieczarek. Wystudzić. Dodać żółtko i bułkę tartą.

  3. Z ciasta uformować wałek. Pokroić na plastry. Do każdego nakładać łyżeczkę farszu.

  4. Formować kulki.
    Gotować ok.5 min w osolonej wodzie z olejem.

  5. Podawać na ciepło polane podsmażoną cebulką, ketchupem albo sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 marca Robię bardzo podobnie. Ale do farszu zamiast cebulki dodaję pora, (sporo) i garść warzyw startych na dużych oczkach (marchewka, seler naciowy) i obowiązkowo z sosem pieczarkowym. Danie PYCHA - POLECAM. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń