Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z twarogiem, orzechami i cytryną

Knedle z twarogiem, orzechami i cytryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 4464

Dodano:

Odsłon: 4686

Knedle nie muszą nam się kojarzyć tylko z truskawkami lub śliwkami, można je jeść także z twarogiem i orzechami!

Składniki

  • KNEDLE :
  • ugotowane ziemniaki 1 kg
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt.
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • sól ¾ łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • FARSZ:
  • twaróg 500 gram
  • orzechy włoskie (bez łupinki) 40 gram
  • cytryna 1 szt.
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 3 kostki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. FARSZ: Twaróg mielimy lub rozcieramy widelcem. Przekładamy go do miski. Na tarce o najdrobniejszych oczkach ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do twarogu, dodajemy również sok wyciśnięty z połowy cytryny. Sparzamy orzechy gorącą wodą, obieramy je ze skórki i drobno siekamy. Dosypujemy je do miski z pozostałymi składnikami oraz dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy.

  2. KNEDLE: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier oraz wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto.

  3. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości piłeczki do ping ponga. Kule spłaszczamy i na środku każdej z nich kładziemy farsz. Zlepiamy boki placków i formujemy z nich kulki.

  4. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucamy knedle. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, gotujemy je ok. 2-3 minut. Wykładamy je łyżką cedzawkową na talerz i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń