Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z pokrzywami i wędzonym boczkiem są bardzo smaczne. Pokrzywa jest zdrowa a ciasto ma piękny, zielony kolor. Polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20886
Składniki
Nadzienie Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.
Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.
Odrywać kawałeczki ciasta, rozpłaszczać niewielkie placuszki.
Nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, uformować podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.