Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z pokrzywami i wędzonym boczkiem są bardzo smaczne. Pokrzywa jest zdrowa a ciasto ma piękny, zielony kolor. Polecam.
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 81
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 606
Polecam.
Odsłon: 229
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 505
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 81
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 606
Polecam.
Odsłon: 229
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 505
Składniki
Nadzienie Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Podsmażony boczek przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni zrumienić pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy.
Zimne skwarki i grzanki połączyć z żółtym serem, wymieszać.
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.
Odrywać kawałeczki ciasta, rozpłaszczać niewielkie placuszki.
Nakładać porcje farszu, dokładnie zlepić, uformować podłużne knedle. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone zeszkloną na smalcu cebulką.