Jarmuż na dziesięć sposobów

Jeszcze kilka lat temu jarmuż był rośliną zapomnianą i bardzo rzadko goszczącą na naszych talerzach. Obecnie, głównie za sprawą swych właściwości odżywczych, przebojem powraca na nasze talerze.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnich latach to niepozorne, zielone warzywo podbiło serca wszystkich zwolenników zdrowego trybu życia. Dzięki nim jarmuż powoli wraca do łask i coraz częściej - choć nie bez wysiłku - możemy znaleźć go na sklepowych półkach. Warto wytężać wzrok podczas zakupów, gdyż to niepozorne warzywo może zupełnie odmienić wasze życie. Jest źródłem cennych witamin, a ostatnie badania dowodzą, iż może także ustrzec nas przed nowotworami.

Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustnych, którego zielone, pokarbowane liście przez wiele lat służyły jedynie do dekoracji półmisków. Na szczęście coraz częściej zaczyna on pojawiać się na naszych talerzach w roli posiłku, a nie ozdoby. Gotowany, smażony, surowy czy też zapiekany - bez względu na formę podania jarmuż zachowuje swoje prozdrowotne właściwości i jest jednym z najbardziej wartościowych zimowych warzyw. Najlepiej smakuje ten, zbierany po pierwszych przymrozkach, gdyż wtedy traci swoją gorycz i intensywnie kapuściany smak.

Lista zalet jarmużu jest niesłychanie długa, podobnie jak lista zawartych w nim witamin i minerałów. Zdecydowanie najwięcej znajdziemy w nim witaminy C, odpowiedzialnej za naszą odporność - 100 g jarmużu zawiera jej około 120 mg, co stanowi aż 120% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Więcej znajdziemy jej tylko w papryce oraz pietruszce.

Jarmuż wpływa również bardzo pozytywnie na nasz wzrok, a to wszystko za sprawą witaminy A, która zapobiega m.in. zespołowi suchego oka oraz kurzej ślepocie. Znajdziemy w nim także witaminę K, odpowiedzialną za poprawną krzepliwość krwi, prawidłowe gojenie się ran oraz przeciwdziałanie krwotokom wewnętrznym.

Reklama

Na to niedoceniane warzywo warto również zwrócić uwagę ze względu na wysoką zawartość potasu, wapnia, magnezu oraz kwasu foliowego. Dzięki tym substancjom obniża ciśnienie krwi, chroni przed ubytkami kośćca oraz dobroczynnie wpływa na nasz układ nerwowy. W 100 g jarmużu znajdziemy również ok. 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego niedobór może spowodować anemię, podatność na infekcje oraz przewlekłe zmęczenie.Jeśli jesteś na diecie lub dopiero planujesz zrzucenie zbędnych kilogramów, właśnie zyskałeś nowego sojusznika! 100 g jarmużu to zaledwie 40 kcal i prawie 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który zdecydowanie zmniejsza uczucie głodu, pobudza perystaltykę jelit, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz pomaga obniżyć cholesterol. Jarmuż polecany jest szczególnie przy diecie oczyszczającej, gdyż zawarte w nim składniki usuwają z naszego organizmu różnego rodzaju toksyny.

Warzywo to możemy spożywać na wiele sposobów - surowy, gotowany, duszony lub smażony. Pełnię smaku i właściwości ma ten, zebrany po pierwszych przymrozkach. Aby pozbyć się jego goryczki możemy włożyć go na jakiś czas do zamrażarki. Przygotowując dania z jarmużem pamiętajmy, iż nie lubi on zbyt długiej obróbki termicznej, gdyż traci wówczas wiele witamin i substancji odżywczych. 3-4 minuty gotowania na parze będą dla niego wystarczające.

Jeśli chcesz mieć pewność, że dania z jarmużem będą wyjątkowo smaczne, sięgnij po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sałatka makaronowa z ciecierzycą i jarmużem

Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Placki z cukinii i jarmużu

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Smażone pieczarki z jarmużem i jajkiem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sok pomarańczowy z jarmużem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Filet z kurczaka faszerowany jarmużem

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pesto z jarmużu

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Zupa z jarmużem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chipsy z jarmużu

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Jarmuż w śmietanie

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Smoothie z jarmużu

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1