Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27085

Dodano:

Odsłon: 9699

Przepis na zdrowe, pożywne i bardzo aromatyczne pesto, które idealnie komponuje się z makaronem. Pesto z jarmużu zawiera mnóstwo witamin, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, wapnia oraz działa antybakteryjnie. Jarmuż, dzięki zawartości chlorofilu, działa także antynowotworowo. Tylko zajadać! :D

Składniki

  • 200 g jarmużu
  • 80 g orzechów włoskich
  • 70 g sera Cheddar (długo dojrzewającego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pesto z jarmużu

Przygotowanie

  1. Ser Cheddar ścieramy za tarce o drobnych oczkach.

    Orzechy włoskie prażymy, studzimy i rozdrabiamy za pomocą blendera - przekładamy do miseczki.

    Liście jarmużu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy.

    Do rozdrobnionego jarmużu dodajemy wcześniej przygotowane orzechy, starty ser, 3 ząbki czosnku (możemy przecisnąć je przez praskę, sól himalajską, pieprz, szczyptę ksylitolu oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i wszystko razem miksujemy.

    Pamiętajmy (szczególnie przy blenderach o wysokiej mocy), aby nie dopuścić do całkowitego zmiksowania, a jedynie rozdrobnienia składników.

    Gotowe pesto podajemy z makaronem. Polecam tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim - świetne połączenie smaków.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 Bardzo ciekawa propozycja pesto! Szkoda tylko że tak rzadko spotykam na osiedlowym ryneczku jarmuż :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 grudnia 2014 To pesto musi być pyszne :-) Bardzo lubię jarmuż w każdej postaci, jest rzeczywiście bardzo zdrowy, a jako składnik pesto wg Twojej receptury z pewnością podnosi nie tylko smak, ale i wartość witaminową :-). Pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń