Ewa_Gotuje

Robimy wigilijne uszka!

Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale smakowały i pięknie się prezentowały?

Zacznij od ciasta

Sekretem idealnych uszek jest przede wszystkim ciasto. Po ugotowaniu powinno być dość cienkie (ale nie za cienkie!), elastyczne i miękkie. Wbrew pozorom nie tak trudno je przygotować, chociaż kluczową rolę w tym wypadku odgrywa doświadczenie i odrobina wyczucia. Jeśli coś pójdzie nie tak, nie zniechęcaj się i przygotuj kolejną porcję. Z pewnością będzie lepsza niż poprzednia.

Podstawowy przepis na doskonałe ciasto składa się zaledwie z dwóch składników: mąki oraz gorącej wody. Mąka oczywiście powinna być jak najlepszej jakości, warto ją przesiać przez sitko, dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Pamiętaj, aby po wyrobieniu masy odciąć jej kawałek - ten który będziemy wałkować - a resztę ciasta przykryć ściereczką, zapobiegnie to jego wysychaniu.

Niektórzy do przygotowania ciasta na uszka dodają również odrobinę oleju lub roztopionego masła. Te składniki mają za zadanie wzbogacić smak i poprawić konsystencję masy.

Do ciasta na uszka, ze względu na ich wilgotny farsz, możesz dodać również jajko - ciasto stanie się bardziej zwarte i zacznie się lepiej kleić. Dzięki temu również zminimalizujemy ryzyko wypłynięcia nadzienia, jednak musimy pamiętać, iż stanie się ono nieco twardsze.

Skup się na farszu

W przypadku tradycyjnych pierogów, wybór farszu zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Do najpopularniejszych należą pierogi z mięsem i ruskie. Równie chętnie przygotowujemy pierogi z owocami lub innymi słodkimi nadzieniami. Jednak w przypadku uszek sprawa wygląda zgoła inaczej. Jako dodatek do barszczu czerwonego, niemal zawsze mają one wytrawny farsz.

Zgodnie z tradycją, powinien być on także postny. Właśnie z tego względu większości domów w czasie wigilijnej wieczerzy serwuje się pierożki z nadzienie zrobionym z grzybów lub kapusty. W latach, kiedy leśne grzyby w naszych nie obradzają, można zastąpić je pieczarkami.

Jeśli masz ochotę na eksperymenty, ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie farszu z suszonych śliwek i jabłek - nadadzą ciekawego aromatu świątecznej zupie. Równie zaskakujące mogą okazać się uszka z makiem.

Czas na lepienie

Jak wiadomo jednak nie tylko nadzienie jest ważne, istotny jest także wygląd i sposób podania. Pożądany kształt pierogów uzyskamy za pomocą specjalnych foremek. Możemy również użyć szklanki lub kieliszka o cienkim rancie. Lepienie pierogów nie jest trudne. Wystarczy wkroić z ciasta kółko (ewentualnie kwadrat), złożyć je na pól i przyozdobić falbankami. W przypadku uszek, rogi półksiężyca należy dodatkowo ze sobą zlepić.

Działaj z wyprzedzeniem

Wigilijne uszka możemy przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Wystarczy, że je zamrozimy, a unikniemy stresu tuż przed świąteczną kolacją. W przypadku pierogów ścierają się ze sobą dwie szkoły. Jedni mrożą uszka przed, a inni już po ugotowaniu. Obie z tych technik są poprawne. Pamiętajmy, aby pierogi przed mrożeniem rozłożyć na tacce, tak aby się nie dotykały. Dopiero później możemy przełożyć je do pojemnika lub woreczka.

Tuż przed Wigilią wystarczy rozmrozić pierożki we wrzątku. Zanim podamy uszka naszym bliskim, te których nie obgotowaliśmy przed mrożeniem, będą musiały spędzić nieco więcej czasu w gorącej kąpieli.

Sprawdzone przepisy na wigilijne uszka

Chcesz przygotować perfekcyjne uszka? skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Wśród nich znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, wzorowane na recepturach babć oraz takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz w tym roku?

1. Idealne ciasto na pierogi

Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Uszka z kapustą i grzybami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Uszka z grzybowym farszem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Uszka z mięsem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Uszka z farszem rybno-grzybowym

Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Uszka z hummusem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Uszka pieczone

Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Uszka z kapustą i pieczarkami

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Uszka z grzybami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 698

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 110

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 988

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1