Tradycja lubelskich cebularzy

Wypiek wywodzący się z kuchni żydowskiej, który swoją popularność zyskał w XIX wieku. Obecnie stanowi unikatowy produkt Lubelszczyzny i jest wypiekany przez większość piekarni zlokalizowanych na w okolicach Lublina, Zamościa oraz Kazimierza Dolnego. Czym się charakteryzuje i jak w prosty sposób można go przygotować samodzielnie?

Fot. 123RF/Picsel

Historia tego przysmaku sięga przełomu XIX wieku. W tych czasach Żydzi prowadzący piekarnie na terenie lubelskiego Starego Miasta, wypiekali cebularze w piecach opalanych drewnem, a następnie układali je w wiklinowych koszach i sprzedawali na ulicach. Ich niepowtarzalny zapach i smak sprawił, że w niedługim czasie stał się on także specjałem ludności polskiej i zaczęto go wypiekać również w innych pobliskich miejscowościach.

Po zakończeniu II wojny światowej cebularze stanowiły jeden ze stałych elementów asortymentu niemalże każdej lubelskiej piekarni, a w 2007 roku wpisano je na Listę Produktów Tradycyjnych. Siedem lat później cebularz lubelski został objęty certyfikatem przez Komisję Europejską i zarejestrowany jako wypiek o chronionym znaczeniu geograficznym. Odznaczenie to pozwoliło na zachowanie autentyczności produktu, wprowadzając obowiązek wypiekania tego smakołyku według oryginalnej receptury z zachowaniem określonej listy składników.

Początkowo przepisy na cebularze były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie, przez co powstało kilka receptur różniących się nieznacznie farszem lub niektórymi składnikami ciasta. Tradycyjnie oprócz mąki pszennej i drożdży do spodu cebularzy wykorzystuje się również mleko i masło. Produkty te niekiedy są zastępowane wodą i olejem. Różnice mogą występować również w sposobie przygotowania farszu. Według oryginalnego przepisu cebulę najlepiej pokroić w kostkę i ugotować we wrzątku, a następnie połączyć z olejem, makiem i solą oraz wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Nadzienie można również przygotować na skróty, podsmażając cebulę na patelni i łącząc ją z pozostałymi składnikami.

Reklama

Tradycyjny cebularz lubelski ma od 15 do 20 cm średnicy. Brzegi ciasta zazwyczaj osiągają 1,5 cm wysokości. Po upieczeniu mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Środek wypełniony jest dużą ilością cebulowo-makowego farszu. Najlepiej smakuje od razu po wyciągnięciu z pieca. Ciasto jest delikatne, a farsz wyrazisty w smaku.

Jak przygotować cebularze?

Do zrobienia domowych cebularzy będziecie potrzebowali zaledwie kilku produktów, które bez problemu powinniście odnaleźć w swojej kuchni. Jeśli chcecie skorzystać ze sprawdzonej receptury lub nieco urozmaicić podstawowy przepis, zapoznajcie się z propozycjami naszych użytkowników.

 

1. Tradycyjne cebularze

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Cebularze kazimierskie

Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Cebularze z podsmażanym farszem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Cebularze z bekonem

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Cebularze z pieczarkami i sezamem

Fot. Lulinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Cebularze z czarnuszką

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Cebularze z tymiankiem

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Cebularze z żółtym serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2702

30 min
6
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 684

15 min
15

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45488

30 min
86

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0