Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W piekarni niedaleko mojego domu można kupić puszyste i pachnące cebularze. Tak smaczne, że zjadam tuz za rogiem w drodze do domu. Uwielbiam ten smak oraz ich prostotę. W domu lubię eksperymentować z tradycyjnymi smakami więc połączyłam cebulkę z tymiankiem oraz wykorzystałam mąkę żytnią. W domu od rana pachniało smażoną cebulką, a potem piekącymi się cebularzami. Zjedliśmy je na śniadanie. Myślałam, że zostanie może coś do pracy na drugi dzień, ale chyba zostaną same okruszki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118080
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118080
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Składniki
Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier Całość dokładnie wymieszać ( tak aby nie było grudek), przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut
Na stolnicę przesiać mąkę żytnia i razową, dodać 2 łyżeczki soli, rozczyn drożdżowy i ciepła wodę, całość wyrabiać minimum 10 minut aż ciasto będzie elastyczne, jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i przykleja się do dłoni to dodać więcej mąki pszennej Gdy ciasto będzie wyrobione przełożyć je do misy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce
Cebule pokroić na talarki, na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na jasny złoty kolor ( cebulka nie może być spalona), dodać tymianek i szczyptę soli do smaku i odstawić cebulkę do wystygnięcia
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 10 kuleczek i formować okrągłe placuszki na szerokość około 10 cm i grubość około 1 cm Placuszki wyłożyć na blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut
Po 15 minutach cebularze posmarować rozbełtanym jajkiem i położyć na nie smażoną cebulkę z tymiankiem Piekarnik rozgrzać na 200 stopni góra dół lub funkcja pizza i piec placuszki około 15 minut, aż cebularze będą wyrośnięte i o złotym kolorze Cebularze można podawać na ciepło lub na zimno