Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem. Z podanych składników wychodzą cztery średniej wielkości cebularze.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2561
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 996
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 228
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2561
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 996
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 228
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać mleko, roztopione masło i żółtko (białko odłożyć do posmarowania placków przed pieczeniem), dodać pół łyżeczki soli i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę, wrzucić pokrojoną cebulę i parzyć przez 2-3 minuty. Odcedzić, dodać mak, pozostałe pół łyżeczki soli i olej, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na cztery części. Rozciągając ciasto palcami uformować płaskie placki, brzegi zostawiając nieco grubsze. Placki ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka nałożyć cebulę z makiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na około 45-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed pieczeniem brzegi placków posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Cebularze piec przez 20-25 minut.