Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem. Z podanych składników wychodzą cztery średniej wielkości cebularze.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3506
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3506
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1149
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać mleko, roztopione masło i żółtko (białko odłożyć do posmarowania placków przed pieczeniem), dodać pół łyżeczki soli i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę, wrzucić pokrojoną cebulę i parzyć przez 2-3 minuty. Odcedzić, dodać mak, pozostałe pół łyżeczki soli i olej, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na cztery części. Rozciągając ciasto palcami uformować płaskie placki, brzegi zostawiając nieco grubsze. Placki ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka nałożyć cebulę z makiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na około 45-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed pieczeniem brzegi placków posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Cebularze piec przez 20-25 minut.