Najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem. Z podanych składników wychodzą cztery średniej wielkości cebularze.
cebularze
Składniki
- mąka pszenna - 250 g
- ciepłe mleko - 125 ml
- roztopione masło - 30 g
- jajko - 1 duże
- drożdże instant - 7 g
- cebula - 1 duża
- mak - 2 łyżki
- olej - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka
Składniki
- mąka pszenna - 250 g
- ciepłe mleko - 125 ml
- roztopione masło - 30 g
- jajko - 1 duże
- drożdże instant - 7 g
- cebula - 1 duża
- mak - 2 łyżki
- olej - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać mleko, roztopione masło i żółtko (białko odłożyć do posmarowania placków przed pieczeniem), dodać pół łyżeczki soli i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę, wrzucić pokrojoną cebulę i parzyć przez 2-3 minuty. Odcedzić, dodać mak, pozostałe pół łyżeczki soli i olej, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na cztery części. Rozciągając ciasto palcami uformować płaskie placki, brzegi zostawiając nieco grubsze. Placki ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka nałożyć cebulę z makiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na około 45-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed pieczeniem brzegi placków posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Cebularze piec przez 20-25 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 161

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 314

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 234
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 161

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 314

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 234



Składniki
- mąka pszenna - 250 g
- ciepłe mleko - 125 ml
- roztopione masło - 30 g
- jajko - 1 duże
- drożdże instant - 7 g
- cebula - 1 duża
- mak - 2 łyżki
- olej - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka
Mąkę wymieszać z drożdżami, wlać mleko, roztopione masło i żółtko (białko odłożyć do posmarowania placków przed pieczeniem), dodać pół łyżeczki soli i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę, wrzucić pokrojoną cebulę i parzyć przez 2-3 minuty. Odcedzić, dodać mak, pozostałe pół łyżeczki soli i olej, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na cztery części. Rozciągając ciasto palcami uformować płaskie placki, brzegi zostawiając nieco grubsze. Placki ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka nałożyć cebulę z makiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na około 45-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed pieczeniem brzegi placków posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Cebularze piec przez 20-25 minut.
Pięknie i pysznie wyglądają 👍