Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis inspirowany blogiem "Gotuje bo lubię".
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 345
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3791
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1309
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 345
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3791
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1309
Składniki
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowałem zaczyn i odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodałem pozostałe mleko (wcześniej odrobinę podgrzane, ale nie gorące) oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10 minut często mieszając (cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiłem do wystygnięcia, doprawiłem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 9 równych części. Uformowałem z nich kulki i ułożyłem na blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym serem. Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut.