Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18165
Dodano: 16.02.2016
Odsłon: 21645
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowałem zaczyn i odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodałem pozostałe mleko (wcześniej odrobinę podgrzane, ale nie gorące) oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10 minut często mieszając (cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiłem do wystygnięcia, doprawiłem do smaku.
Wyrośnięte ciasto podzieliłem na 9 równych części. Uformowałem z nich kulki i ułożyłem na blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym serem.
Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

krokiecik 17 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Wyśmienicie smakują :):):).Pozdrawiam ! Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 16 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Przepyszne :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 16 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Bajeczne, smaczne i pożywne :) Chcę takie do pracy :D Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz