Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze kazimierskie

Cebularze kazimierskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1975

Dodano:

Odsłon: 14642

Kiedy mam zabrać się za krojenie cebuli, łzy napływają mi do oczu. I to bynajmniej nie z powodu jej łzawopędnych właściwości. Po prostu nienawidzę tej czynności. Ta śliska wredna poczwara ucieka spod noża, człowiek cały zapłakany próbuje desperacko powstrzymać sączącą się z powodu płaczu zawartość nozdrzy przed wypłynięciem na deskę, a do tego wszystkiego śmierdzi jak w taniej jadłodajni. Podobno niektórzy potrafią nawet pokroić ją równo! Muszę jednak przyznać, że w tym przypadku warto było się pomęczyć. Cebularze są pyszną alternatywą dla tych wszystkich napompowanych drożdżowych buł, które widzimy w sklepach. Ciasto jest cienkie i zwarte, a cebula z makiem aromatyczna i wilgotna.

Składniki

  • farsz:
  • 2 duże twarde cebule
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ciasto:
  • ½ kg mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 60g masła
  • 1 jajko
  • + 1 jajko do posmarowania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ROBIMY CEBULOWY FARSZ
    Farsz przygotowujemy kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, obgotowujemy przez 5 minut we wrzątku i odcedzamy. Jeszcze ciepłą zasypujemy makiem, solimy, dodajemy olej i mieszamy. Przekładamy do słoika, a gdy ostygnie, zakręcamy i wkładamy do lodówki.

  2. ROBIMY ZACZYN
    Mleko podgrzewamy w rondelku. Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

  3. ROBIMY CIASTO
    Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej.
    Pozostałą mąkę przesiewamy do duuuużej miski, mieszamy z solą, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko oraz płynne masło. Jajko roztrzepujemy w miseczce i także dolewamy do ciasta. Zagniatamy przez chwilę i gdy zacznie odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Powinno być elastyczne i błyszczące. Gdy tak się stanie, wkładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.

  4. ROBIMY CEBULARZE
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowaną cebulę.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy placuszek. Najwygodniej podzielić ciasto na 12 kulek, a następnie każdą rozwałkować – wtedy ciasto będzie równej grubości. Placuszki układamy na blachach, a ich brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek każdego cebularza wykładamy teraz porcję farszu.
    Tak przygotowane cebularze wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 15-20 minut, do pięknego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 29 maja 2015 annapiedziak aby nie płakać przy obieraniu i krojeniu cebuli, namocz ją w ciepłej wodzie przed obróbką. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń